FRÅGA FREJA Ställ din juridiska fråga här. Kostnadsfritt svar inom 48h

Starta eget – Detta tycker Freja du ska tänka på!

Det finns ungefär en miljon svenska företag idag, dom flesta är fåmansbolag. Är det dags för dig nu? Här är några saker som Frejas tycker du borde tänka på.

Affärsplan
Att ha en genomtänkt affärsplan är A & O. Vilka är dina kunder? Vad är det som du gör som behövs på marknaden? Tänk även på hur du ska synas och sälja dina tjänster/produkter.

 

Vilken bolagsform? Enskild firma eller aktiebolag?
Vet om skillnaden!
Enskild firma, där är ekonomin väldigt knuten till din privata ekonomi. Dock är det väldigt lätt att starta enskild firma.

 

Ska du starta aktiebolag måste du ha ett aktiekapital på minst 50 000:-. Går du i konkurs blir du dock inte personligen ansvarig för skulderna.

 

F-skatt och registrera moms
Idag är det enkelt och göra detta genom www.verksamt.se.

Bankgiro och bankkonto
Framförallt om du har ett aktiebolag så måste du tänka på och skaffa detta på en bank du föredrar.

 

Olika avtal
Tänk på leverantörsavtal, samarbetsavtal och eventuellt kompanjonsavtal om du startar företaget med en kollega/familjemedlem! Viktigt eftersom man aldrig vet vad som händer i framtiden!

 

Bokföring
1 januari 2007 kom det nya bokföringsregler som innebär att alla ska upprätta ett årsbokslut.  Har du enskild  näringsverksamhet kan du välja att upprätta ett bokslut i förenklad form, s.k.  förenklat årsbokslut. Ett förenklat årsbokslut får du använda om du har en nettoomsättning som normalt understiger 3 miljoner kronor. För du din bokföring på ett noggrant sätt sliper du dyra kostnader för redovisningskonsulter.

 

Följ Frejas blogg för mer inspiration och tips!

Kategorier
Nyhet
Författare

Freja Partner


Freja Partner - framtidens juristbyrå