FRÅGA FREJA Ställ din juridiska fråga här. Kostnadsfritt svar inom 48h

Förebyggande åtgärder är viktigt även inom firman

Det är väldigt svårt att förutspå hur företagslivet kommer se ut när man startar igång, men om man täpper igen vanliga fallgropar kan man undvika otrevliga överraskningar i framtiden. Till stor del handlar företagande om att ha dokument skrivna för att förebygga eventuella incidenter. Mina kunder brukar inte bli särskilt exalterade när det kommer till pappersarbete, men de flesta förstår vikten av att skriva juridiska dokument. Däremot missar vissa att se till att ha saker klara för sig även inom firman.

Denna veckan har bestått av många samtal med kunder som berättat om sina erfarenheter. Ett av samtalen värmde mig lite extra i efterhand. Kunden heter Lars och driver en konsultfirma som jobbar med miljöfrågor. Lars ringde till mig i tisdags eftermiddag, efter att han packat ihop för dagen. Samtalet börjar med att han vill tacka mig för att jag, några månader tidigare, rekommenderat honom att skriva ett aktieägaravtal mellan sig och sin delägare. Han fortsätter med att berätta att hans kompanjon nyligen gått igenom en skilsmässa, vilket givetvis är en av många punkter som står angivna i deras avtal.

Om de inte haft ett aktieägaravtal skrivet, hade Lars kompanjons ex-fru fått en del av företaget, vilket i sin tur kunnat bli en onödig kostnad eller dispyt. Detta är en av många delar som regleras i denna typen av avtal. Två andra vanliga punkter man skriver med, är hur aktier ska värderas ifall att en delägare skulle träda ur styrelsen och vad som händer med aktierna vid ett dödsfall.

Se till att ha dina fallgropar igenfyllda, så slipper du extra arbete för att ta dig ur dem!

Kategorier
Andreas vecka
Författare

Freja Partner


Freja Partner - framtidens juristbyrå