FRÅGA FREJA Ställ din juridiska fråga här. Kostnadsfritt svar inom 48h

Charlotta Kronblad om vad AI kommer att ersätta och tips inför digitalisering

Vi på Freja Partner har träffat Charlotta Kronblad som doktorerar på Chalmers inom digitaliseringen i juristbranschen. Hon är en inspirationskälla och vi har mycket att lära av hennes tankar och insikter om hur juridiken kan komma att se ut i framtiden. På ett litet café nära Charlottas kontor tog vi en cappuccino och pratade om hennes arbete.

Charlotta Kronblad är minst sagt välutbildad. Efter att i två år ha läst ekonomi på Handels i Göteborg ville hon byta bana och inrikta sig på juridik. Hon startade sina studier till jurist och eftersom hon alltid avslutar det hon påbörjat gick hon samtidigt färdigt det sista året inom ekonomi. Juristprogrammet läste Charlotta in i högt tempo och inom loppet av 5 år hade hon två kompletta utbildningar.

 

”Det finns ett stort allmänintresse för juridik och jag har blivit mycket bra bemött sedan starten av min forskning. Det finns en efterfrågan på denna typen av kunskap och många vill veta vad som händer i branschen. Visst kan några vara skeptiska till digitaliseringen, men det är inte utan en viss nyfikenhet” säger Charlotta. ”Till dem brukar jag säga att digitaliseringen kan göra att du som jurist slipper allt det långtråkiga arbetet, och tjänsterna kommer att bli mer tillgängliga för kunden.” fortsätter hon.

 

Det var inom juridiken som Charlotta byggde sin karriär och hon har erfarenhet som jurist på stora bolag och byråer. Ekonomiutbildningen kom dock passande till användning när chansen att forska dök upp. Hon säger själv att det var en slump att hon började forska, men att drömmen alltid funnits där.

 

”Jag såg att Chalmers sökte någon som ville forska inom affärsmodellsutveckling i en digitalkontext och jag blev intresserad. Det var över hundra sökande och jag presenterade ett koncept inom juridik som jag ville arbeta vidare med. Chalmers gillade min idé och tyckte att det lät spännande med just juridik.” berättar Charlotta. Det är vid Teknikens ekonomi och organisation på Chalmers som Charlotta doktorerar, och forskningen grundar sig i ekonomi. Hon har fokus på digitaliseringen i juristbranschen och undersöker hur branschen kan utnyttja de digitala möjligheterna.

 

”Standarden i branschen är att sälja sin kompetens per timme och då finns det egentligen ingen affärslogik i att effektivisera och jobba färre timmar. Man börjar dock se en variation och det kommer upp nya, standardiserade koncept. Man behöver ställa om kulturen ute på byråerna för att hänga med i digitaliseringen och samtidigt som man gör det bör man växa in i de digitala verktygen om man vill vara konkurrenskraftig. De tre fokusområdena för framtiden är affärsmodell, kultur och digitalisering.” säger Charlotta. På chalmers.se finns en kort film med Charlotta där hon berättar om hur affärsmodellen för en juristbyrå kan se ut i framtiden.

 

Under sina 2 år på Chalmers har Charlotta hittills intervjuat 24 bolag som arbetar inom juridik, både klassiska byråer men framförallt företag som har ett innovativt förhållningssätt till juridik. Vi på Freja Partner är stolta över att vara ett av dem. Om du är inom juristbranschen och vill utveckla ditt sätt att bemöta digitaliseringen har Charlotta tre tips: fokusera på kunderna, ta lärdom av andra branscher och våga testa nya saker.

 

”Kunderna kommer alltid vara viktigast så var kundfokuserad. Tänk framåt och fundera på vad kunderna kan tänkas vilja ha i framtiden. Vi behöver också ta lärdom av andra branscher som har kommit betydligt längre i sin digitalisering. I mitt arbete tittar jag bland annat på aktiekur- och revisionsbranschen som också arbetar med tjänster. Där bemöter man de digitala utmaningarna på andra sätt och där finns mycket att hämta. Att hitta parters att samarbeta med är också ett tips jag har. Och framför allt, våga testa nytt!” tipsar Charlotta om.

 

Vissa företag har börjat samarbeta med softwareutvecklare och utvecklar själva AI. Det kan vara en idé att inspireras av dem för att hänga med i det som väntar i branschen. ”Jag tycker inte att man ska tänka att AI kommer att ta alla beslut i framtiden, men det kommer att göra att man som jurist får bättre beslutsunderlag att utgå ifrån. Det både effektiviserar, förenklar och förbättrar arbetet så att företag kan arbeta flexiblare och mer virtuellt samtidigt som man minskar sina kostnader. När vi utnyttjar digitala verktyg kan vi säkerhetsställa att det vi gör är rätt och juristens arbete blir av högre kvalité. Det kommer också göra att vi kan återanvända material och på så sätt bli mer effektiva.” säger Charlotta.

 

Något som också behöver förändras för att hänga med i den digitala utvecklingen är enligt Charlotta juristutbildningarna. Studenterna måste vara rätt förberedda efter sin examen, och de som examineras kan ibland vara de mest konservativa. Det handlar om att göra dem öppna för digitala verktyg och andra sätt att arbeta på.

 

På frågan om juristyrket kommer att ersättas av robotar i framtiden säger Charlotta att vi istället behöver ställa oss frågan vilket värde hos en jurist som inte kan ersättas av digitalisering eller AI. Går det till exempel att ersätta en rådgivare som finns där och hjälper till i en svår situation? ”Här brukar jag prata om tre delar; medkänsla, mod och integritet. Relationen mellan människor går inte att ersätta och därför blir just relationen mellan jurist och kund ännu viktigare.” säger Charlotta.

 

Charlottas resa som doktorand har varit mycket roligare än hon förväntat sig. Hon är ute och föreläser en del, och här näst väntar Salzburg och London där hon ska presentera sitt arbete på konferenser. Hon undervisar också ekonomi- och ingenjörsstudenter i allmän affärsjuridik.  ”Om man lär stundeter att starta bolag tycker jag också att man ska lära dem bolagsrätt för att de ska få en förståelse för det juridiska och kunna vara mer proaktiva.” säger Charlotta och berättar att hon själv går på lektioner. Det är allt från pedagogik och akademiskt skrivande till teknikens historia.

 

Charlotta skickar en hälsning till dig som inköpare av juridiktjänster. ”Om ditt eget företag sitter i ett digitaliseringsarbete så ta med din jurist på resan! Försök tänka framåt och våga använda din jurist på ett mer proaktivt sätt istället för att släcka bränder. Låt din jurist vara med och utveckla din verksamhet och vara proaktiv. På det sättet så kan även juristbranschen utvecklas snabbare, och du slipper att betala dubbelt så mycket när det har gått snett.”

 

Fotograf: Ulrika Ernström

Kategorier
Månadens Tema Nyhet
Författare

Freja Partner


Freja Partner - framtidens juristbyrå